Ízeltlábú kenőcs


Törzs: Ízeltlábúak — Arthropoda Osztály: Rákok — Crustacea Zömmel vízben élő ízeltlábú állatok, kopoltyúval lélegzenek. A fajok kisebb része szárazföldön él. Kitinpáncéljukba mészsók rakódtak le, ez adja a páncél keménységét. A fej és tor fejtorrá nőtt össze. A potroh hátulsó szelvényei egyes fajokon potrohpajzzsá forradhatnak össze. Rend: Levéllábú rákok — Phyllopoda Változatos alakú, nagyságú és életmódú fajok. Többségük belvizekben és időszakos vizekben él.

Gyakran váratlanul, nagy tömegben jelennek meg.

Gyógyhírek

Az év nagy részét ízeltlábú kenőcs a kiszáradt iszapban tojás alakban töltik. A tojás víz alá kerülése után egy nemzedék néhány hét alatt kifejlődik.

vállízület fájdalom és kezelés

Testük szelvényezett, szelvényeik egymáshoz hasonlóak, egyes fajoknál azonban egybeolvadtak, a fej, a tor, és a potroh nehezen különíthető el. A testszelvények száma változó. Lábaik jellegzetes levéllábak, nevüket innen kapták. Kopoltyúval lélegzenek, a kopoltyú szerepét a levéllábak töltik be. Csápjaik ízeltek, különböző hosszúságúak, módosult torlábaknak tekinthetők. A nőstény által lerakott tojások rendkívül ellenállóak. Posztembrionális fejlődésükre az anamorfózis a jellemző. Általában szűznemzéssel ízeltlábú kenőcs, évente egy nemzedékük van, életük néhány hétre korlátozódik.

A kifejlett állat 20—40 mm hosszú, teste megnyúlt, 40 szelvényből áll. A potrohi végen 30—40 mm hosszúságú, villa alakú függeléklátható.

Pókcsípés - A legfontosabb tudnivalók

Testének jelentős részét 20—30 mm hosszúságú, a hátulsó részén félkörívben kivágott, ovális pajzs fedi be. A pajzs színe szürke, közepén kitinlécet visel. A hasi oldalán 54—56 pár láb foglal helyet. Az első lábpár a legnagyobb, innen egyre kisebbednek.

A kopoltyúk a levéllábakon találhatók, ezért a lábak egyben légzőszervek is. Szája rágásra alkalmas. A tojás sötétpiros színű, alakja gömbölyű, átmérője 0,4—0,5 mm.

Az iszapban fordul elő. A lárva hasonló a kifejlett alakhoz, csak sokkal kisebb. A testszelvényeinek és lábainak száma is ízeltlábú kenőcs.

Földrajzi elterjedése. A Föld szinte minden pontján előfordul, ahol akár időszakos, akár állandó, alacsony vízállású, iszapos pocsolyák találhatok. Magyarországon, Olaszországban, Romániában, Ukrajnában, Oroszországban mint kártevőt ismerik. A legkülönfélébb vízinövények korhadó részeivel és az élő növények gyökerével, hajtásával és levelével táplálkozik. Növényvédelmi szempontból a rizsnövény a legfontosabb tápnövénye. Gazdasági jelentősége.

Igen jelentős rizskártevő. A fiatal rizsnövényeket tövig képes lerágni. A fejlettebb növények szárhajtásai megrágottak. A rizst elárasztó víz különösen ott zavaros, ahol sekélyen borítja a parcellát. Évi egy nemzedéke fejlődik. A tojások 2—3 cm talajmélységben telelnek.

A lárvakelés a rizsvetés elárasztása után, május első felében történik és kb. A fiatal lárvák kezdetben az iszapban vagy annak ízeltlábú kenőcs tartózkodnak. Másfél hét elteltével a kb. Meleg, napos időben, a víz felszínéhez közeli rétegben élnek, de ha hűvösre fordul az idő, visszamennek az iszapba.

A fiatal pajzsosrák eleinte korhadó növényi részekkel táplálkozik, később már élő növényekkel. A kifejlett egyedek ragadozók, néha egymást is megtámadják.

Fejlődési idejük 4—6 hétig tart, ez alatt többször megvedlenek. Szaporodhat ivarosan és szűznemzéssel is.

Mit kezdjünk a bőrünkön lévő Demodex atkákkal?

Tojásait 2—3 cm mélyen az iszapba rakja. Élete során 60—80 tojást rak, majd elpusztul. A tojások az iszapban 4—10 év alatt sem pusztulnak el.

  1. A jobb kéz névtelen ízülete fáj
  2. Összes mutatása Mit kezdjünk a bőrünkön lévő Demodex atkákkal?
  3. Ízeltlábúak és paraziták okozta bőrbetegségek - Gyógyhírek

Az embrionális fejlődés megindulásához szükséges, hogy a tojás hosszabb ideig ízeltlábú kenőcs alatti hőmérsékleten vagy száraz helyen legyen. Ismételten vizes közegbe kerülve indul meg a tojásfejlődés. Tömeges elszaporodása és előrejelzése.

Csak az időszakos és nem meleg vízzel borított iszapos területen képes megélni.

Mi a teendő rovarcsípés esetén?

Tömegesen ott ízeltlábú kenőcs el, ahol a víz hőmérséklete május—júniusban 17—20 °C-os. Az elszaporodáshoz szükséges a vizes terület kiszáradása és fenékig való téli befagyása. A monokultúrás rizstermesztés tömeges elszaporodást elősegítő tényező. Azállóvizeket, különösen ha azok mélyek, valamint a folyóvizeket nem kedveli. Ilyen helyeken kipusztul. Csökkenti az egyedszámát, ha a víz előbb kiszárad, minthogy tojásait lerakta volna.

A tojások terjesztésében szerepe van a szélnek, a víznek, a békáknak és a vízimadaraknak. A különböző fejlődési stádiumban lévő egyedeit a csíkbogarak, a szitakötők lárvái, a vízimadarak, a békák, a ragadozó halak és a kacsák gyérítik. A védekezés irányelvei. A nyári pajzsosrák káros mérvű elszaporodásának megelőzése érdekében be kell tartani a vetésforgót, a talaj felszínének egyenletesnek kell lenni. Amennyiben a talaj nem egyenletes, a víz leeresztése után megmaradó kisebb, sekély vízfelületek elszaporodásának kedveznek.

Ezeket inszekticiddel célszerű kezelni. A talajba vetés mint preventív védekezés ajánlható. Azárasztóvíz gyors leeresztése és az ismételt elárasztás a pajzsosrákok egyedszámát hatékonyan csökkenti.

fájdalmat okoz a medence ízületeiben

Ez a módszer azonban nagyon költséges és a leeresztett vízzel együtt a pajzsosrák is továbbterjedhet más rizstelepekre. Nagy felületen termesztett rizsállományt csak légi úton történő inszekticides permetezéssel ajánlatos védeni a pajzsosrák ellen.

Erre a célra a bazudin és ízeltlábú kenőcs triklórfon hatóanyag-tartalmú készítmények bizonyultak alkalmasnak. Rend: Ászkarákok — Isopoda Változatos testalkatú, fajokban gazdag rend.

Az általunk tárgyalt szárazföldi ászkák teste lapított vagy boltozatos, az első torszelvény a fejjel összeolvadt. Kitin kutikulájuk többnyire erősen meszes. Egyes fajok össze tudnak gömbölyödni. Szaporodásuk általában kétivaros.

A nőstények tojásaikat a torlábaikon kialakult költőzsákban hordják egészen a tojások kikeléséig. A kikelt fiatalok az anyaállathoz hasonlítanak. Évente egy nemzedékük van.

vényköteles fájdalom az ujjak ízületeiben

Valamennyi faj növényevő, többségük elhalt növényi részekkel táplálkozik, a szerves anyagok lebontásában van szerepük. Termesztőberendezésekben, raktárakban, pincében a raktározott növényi részek károsítói lehetnek. Teste 15—18 mm hosszú, széles és lapos, alakja ovális. A hím 1,9-szer, a nőstény 1,7-szer hosszabb, mint a szélessége. Köztakarója szemcsézett, nincsenek rajta sem szőrképletek, sem pikkelyek. Fejének mindkét oldalán 4 sorban elhelyezkedve 18—22 egyszerű szeme van.

Csápostora 3 ízű.