Vállízület osteochondrosis


Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület - Vállízület

Háziállat Magazin Leváló csont-porcgyulladásos betegség osteochondritis dissecans-OCD kutyáknál Osteochondritis dissecans OCD a porc betegsége, amely a kutya különböző ízületeire van hatással. A test ízületeiben, ahol két csont összekapcsolódik és mozgást engedélyez, ott a porc egy kivételesen sima területe fedi be ezek felszíneit. Vállízület osteochondrosis dissecans Ez egy párna szerepét tölti be és védi a mögöttes csontot. Ha bármi szétválasztja ezt a sima porcfelszínt, az izület mozgatása fájdalmassá válik.

Utolsó módosítás

Egy kutyánál az OCD-t ennek a porcnak a sérülése vagy növekedési abnormalitása okozhatja. Ahelyett, hogy ahhoz a csonthoz lenne hozzáillesztve, amit fed, leválik vagy megtörik.

vállízület osteochondrosis

A porcnak kis darabjai vagy akár az egész darab letörhet. Ezeket ízületi bognak nevezzük.

Oszteoporózis

Ki kaphatja el az OCD? Az OCD a nagytestű kutyák mi a gyógymód az ízületi fájdalmakról problémája.

Ritkán észlelhetjük kistestű kutyáknál és macskáknál is. A hím kutyák nagyobb termetűek, mint a nőstények ezért nagyobb igénybevételnek vannak kitéve az ízületek, így náluk gyakrabban fordul elő ez a betegség.

  1. Oszteoporózis–a diagnózisok leírása, gyógykezelési módszerek
  2. Ízületek fájnak éjszaka után
  3. Vállban fájdalmas fájdalom - Könyök
  4. Artrózis folyadék a térdízületben
  5. Vállban fájdalmas fájdalom Könyök Az emberi testet oly módon tervezték, hogy a fájdalom megjelenése a katasztrófa, a betegség vagy a gyulladásos folyamat kezdete.
  6. Dr. Diag - Periarthritis humeroscapularis

Általában 4 és 10 hónapos kutyáknál észlelhető az OCD, de idősebb korban is kialakulhat. Néhány kutya fajtánál a nagy test ellenére csökkent ennek a betegségnek az előfordulási esélye, mint például a következőknél: dobermann pinscher, skót juhászkutya és a szibériai husky. Morcos vagyok!

  • Láz a csípőízület fájdalma miatt
  • A vállízület adhaesiv capsulitise a váll fájdalmával és jelentős mozgásbeszűkülésével járó kórkép.

Fotó: Zombori Zoltán, flickr. Az OCD megtámadhatja a váll- könyök- és térdízületeket. Rendszerint a vállízületek a legveszélyeztetebbek.

A beteg ízületek miatt a kutya sántítani kezd. Egyes kutyáknál a bicegés alig észrevehető, míg mások óvakodnak a beteg lábra helyezni a testsúlyt.

6.1. A gerinc felépítése, mozgásai és fejlődése

Ha erőltetjük a mozgást ez a sántaság egyre hangsúlyozottabbá válik, de pihentetéssel enyhül. A váll ízület betegségénél rövidebbeket lép mellső lábával, mert óvakodik attól, hogy ennek ízületei megfeszüljenek. Ha idővel mindkét mellső lábat megtámadja a betegség, a kutya vonakodva fog csak mozogni.

vállízület osteochondrosis

Hogyan állapítható meg az OCD? A diagnózis az előzetes kórismereten, fizikai- és radiológiai röntgen vizsgálaton alapszik. A kutya ízületeinek mozgatása fájdalommal jár a fizikai vizsgálat alatt.

Az egészséges kutya nem mutat ellenállást, ha vállízületeit megfeszítjük. A beteg vállízületek mozgatása olyan fájdalommal járhat, hogy a kutya akár sírhat is vagy erősen ellenáll.

vállízület osteochondrosis

AZ OCD esetében a vállízületek erőltetett mozgatása könnyen előidézheti a betegség súlyosbodását. A radiológiai vizsgálat alátámaszthatja az ízületek betegségét.

A vállízület vizsgálata és elváltozásai kutyán

Gyakran az ízületek elernyedését azzal érik el, hogy a kutyának nyugtatót adnak. A beteg ízületről több felvétel készül és ezeket összehasonlítják az egészséges ízületről készülttel.

Gyakran észrevehető a csont elváltozása a sérült porc alatt. Ha vállízület osteochondrosis radiológiai vizsgálat nem egyértelmű, de az OCD gyanúja még fennáll, akkor hét múlva ajánlatos újabb felvételeket készíteni.