Üreges fájdalom, Női Egészség Éve 2020


Kérdések-válaszok Mi lehet a bajom? A gyomor- és bélrendszer betegségei változatos panaszokat és tüneteket okozhatnak, melyek közül egyik sem igazán betegség-specifikus. A tünetek és a panaszok értékelése orvosi feladat, azonban ismeretük segítséget nyújthat abban, hogy egy betegséget időben felfedezzünk. Kapcsolódó Endomedix vizsgálatok: Gasztroenterológiai szakorvosi konzultációVastagbéltükrözés altatásban vagy anélkül Epehólyag- és epeúti betegségekre jellemző tünetek: görcsös, jobb bordaív alatti fájdalom, lapockatájékba sugárzó hasi fájdalom, hányinger, hányás, sárgaság, hasmenés, láz, hőemelkedés, puffadás, világos széklet, zsíros széklet, teltségérzés, bőrviszketés. A leggyakoribb, hasi betegségre jellemző tünet a hasi fájdalom.

Főoldal » Gyógyszer a családban » Hasi fájdalom » Hasi fájdalom A simaizomzatú üreges szervekben keletkező gyulladás, kő okozta elfolyási akadály pl. Ezt a fájdalmas görcsöt hívják spazmusnak vagy kólikának is. A heveny gyomor-bélhurut hányingerrel, hányással, a has felső részében, szegycsonttájon jelentkező egyiptomi balzsam jár.

üreges fájdalom

Övszerűen kisugárzó hasi fájdalom hányással együtt hasnyálmirigygyulladásra utalhat. Jobboldali alhasi panaszok esetleg hőemelkedéssel, hányingerrel féregnyúlványgyulladás appendicitis, "vakbélgyulladás" tünete lehet.

üreges fájdalom

A női nemi szervek, a petefészkek és a méh gyulladása is hasonló alhasi fájdalommal járhat, de gyakran okoz keresztcsonttáji fájdalmat is.

Fogamzásképes korú nőknél a hirtelen kialakuló éles alhasi fájdalmat méhen kívüli terhesség is okozhatja, ez még ma is az appendicitishez hasonlóan életveszélyes állapot.

A jobb bordaív alatt jelentkező, hátba sugárzó görcsös fájdalmat jellemzően az epekövesség okozza, ha elzáródással jár, sárgaságot is okoz.

üreges fájdalom

Világos, agyagszerű székletürítés, illetve sörszerű sötét vizelet is előfordulhat. A májgyulladást kísérő sárgaság az epekőhöz hasonló széklet és vizelet elváltozással jár, de nem tartozik hozzá görcsös fájdalom, inkább émelygés, étvágytalanság. A vese és a húgyutak gyulladása vesetáji fájdalommal, hidegrázásos magas lázzal jár, amennyiben ilyenkor a görcsös fájdalom a combok belső felébe sugárzik, vesekövesség, húgyvezeték kő áll a háttérben, melyet vérvizelés is kísérhet.

Gyomorgörcsök

Férfiaknál a herék gyulladása a legfájdalmasabb, ez esetben jegelés, felpolcolás az elsődleges teendő. Üreges hasi szervek kizáródása igen erős fájdalommal, görcsökkel jár, lehetőségére hasfali vagy lágyéksérv, combsérv esetén mindig gondolni kell, illetve akkor is, ha korábban hashártyagyulladás vagy összenövéseket előidéző hasi műtétje volt a betegnek. A fájdalom rendszerint a has erős puffadásával jár. A belek mozgása leállhat: "néma" lesz a has, vagy éppen ellenkezőleg: a szűkületen átjutni akaró béltartalom erős, rohamokban jelentkező bélmozgást hoznak létre.

Gyakori hasi fájdalom: májbetegség, gyulladás és fertőzés is kiválthatja

A hasi daganatok elhelyezkedésüktől függően igen változatos fájdalommal járó tünetegyüttest tudnak létrehozni, egyes esetekben akut has miatt műtétre, máskor csak megfelelő fájdalomcsillapításra van szükség. Nagyon sokszor a gerincből kisugárzó fájdalmat hasi fájdalomnak gondoljuk - pl.

Az övsömör a gerincből kilépő üreges fájdalom mentén hasi fájdalmat is okozhat, de itt a fájdalmat előbb- utóbb követi a típusos bőrelváltozások megjelenése. Idős, előrehaladott érelmeszesedésben szenvedő beteg hirtelen kialakuló hasi fájdalma hátterében a hasi üreges fájdalom ütőér aorta megszakadása és a bél ereinek trombózisa állhat.

Mi a zsigeri fájdalom?

A hasi erek szűkülete a koszorúerekhez hasonlóan szintén oxigénhiányos hasi fájdalom előidézője lehet. Hashártyagyulladás az üreges szervek perforációja esetén vastagbéldaganat, féregnyúlvány, divertikulum, gyomor és nyombélfekély következik be, intenzív hasi fájdalom, többnyire deszkakemény has, a bélműködés leállása, láz, hányás jellemzi, életveszélyes állapot.

Egyes anyagcserezavarok is utánozhatják az akut has tüneteit.

A hasi szervek bántalma, betegsége sokféle fájdalmat okozhat. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel az ilyen típusú fájdalmat, és mit tehetünk ellene!

Az egyén által érzett szubjektív fájdalomélmény nem mindig áll arányban a fájdalmat kiváltó inger vagy betegség súlyosságával. A fájdalomélmény súlyossága az egyén fájdalom iránti érzékenységétől is függ. A depresszióban szenvedő beteg pl.

üreges fájdalom

Az ilyen kimutathatatlan eredetű, szervinek jelzett fájdalmat pszichoszomatikus, tehát a lélekből induló és a testre vetülő fájdalomnak nevezzük. A görcsös fájdalom megszüntetését fájdalomcsillapítókkal, a vegetatív üreges fájdalom ható és közvetlenül a simaizmokra ható szerekkel lehet elérni. Egyszerű, nem túl erős hasi panaszok esetén fájdalomcsillapító, görcsoldó, valamint a hányinger és hasmenés elleni tüneti szerek alkalmazhatóak.

üreges fájdalom

De minden esetben mérlegeljük azt, hogy nem több, nem más, nem erősebb-e a fájdalom, mint ahogy azt az egyszerű banális gyomorrontástól, bélhuruttól megszoktunk? Ha erre a következtetésre jutunk, azaz megváltozik a fájdalom jellege, akkor az öngyógyítás helyett azonnal forduljunk orvoshoz.

Kisugárzó fájdalom

Öngyógyszerelés céljából görcsoldó fájdalomcsillapítót csak olyan esetben vegyünk be, ha a fájdalom oka ismert, mert ellenkező esetben a gyógyszer elfedheti a tüneteket, és későn jutunk megfelelő orvosi ellátáshoz. A hármas támadási lehetőség miatt több görcsoldó kombinált készítmény, tehát görcsoldót, fájdalomcsillapítót közös alfa-gyógyszer sok esetben nyugtatót lásd Triospan, Meristin, Troparin combinatum is tartalmaz.

üreges fájdalom

Vény nélkül kaphatók:.