Koponyás kezelés, Agyrázkódás, Koponyasérülés, Agysérülés


A craniosacralis terápia ejtsd kranioszakrális terápia a manuális terápiák egyik formája, melynek különlegessége, hogy igen gyengéd érintésekkel célozza a test legalapvetőbb élettani rendszerét, az ún. Ez a fiziológiás rendszer - melyet kívülről a koponya craniuma gerincoszlop, a keresztcsont sacrumaz agyi-gerincvelői membránok, valamint az agyat és a gerincvelőt körülvevő és tápláló agyi-gerincvelői folyadék alkot - jelenti azt az élettani környezetet melyben a központi idegrendszer él, fejlődik és működik.

Agyrázkódás, Koponyasérülés, Agysérülés Agyrázkódás, koponyasérülés, agysérülés Bármilyen enyhe vagy súlyos is az agysérülés, mindig, minden esetben ödéma, duzzanat kíséri. Az idegsejtek és agyállomány károsodása mellett ennek a duzzadásnak a kiterjedése, nagysága, fennállásának ideje határozza meg a tüneteket, befolyásolja az agykárosodás mértékét, a gyógyulás tempóját és eredményét, a késői maradványtünetek meglétét és jellemzőit.

Az agysérülések elsődleges kezelésének egyik fontos alappillére az agyödéma csökkentése.

koponyás kezelés

Agyrázkódás esetében a pihenés, ágynyugalom, a megfigyelés, a tünetek változásának figyelemmel kísérése a feladat. Ez koncentrálási nehézséget, hangulatingadozást, szorongást, fejfájást, szédülést, memóriazavart jelent. A kezelése legtöbbször tüneti és leginkább türelmet, pihenést javasolnak.

koponyás kezelés

A hiperbár oxigénterápia több szempontból is segítséget nyújt agysérülés utáni regenerálódás során. Csökkenti a koponyűri nyomást, mérsékli a traumát követő gyulladásos reakciót, regenerálja az idegsejteket körülvevő támasztó sejteket.

koponyás kezelés

Az ödéma csökkentése önmagában mikrokeringés javító hatással rendelkezi. Ehhez hozzájárul a kérdéses koponyás kezelés HBOT alatti oxigén ellátottságának növelése, valamint új hajszálér képződés beindítása, ami a mikrokeringés javulását tartóssá teszi.

MRI

Ez a betegség az ún.