Közös gyógyszer, Egyedi gyógyszer azonosítás


Kategória: Blogbejegyzés A hamisított gyógyszerek forgalmazása világszerte jelentős veszélyt jelent a betegek biztonságára. Ezek az egészségre ártalmas termékek többnyire illegális csatornákon jutnak el a végső felhasználókhoz, de nem példa nélküli, hogy a legális ellátási láncban is megjelenjenek. Annak érdekében, hogy ez ne következhessen be, az Európai Unió egy rendkívül szigorú ellenőrző rendszer bevezetése mellett döntött.

Göd polgármestere leváltotta alpolgármestereit

A felhatalmazáson alapuló rendelet végül ez év február 9-én jelent meg az Unió hivatalos lapjában. A rendeletet a hatályba lépésétől kezdve minden tagállamban közvetlenül alkalmazni kell, további jogalkotási aktusra nincs szükség.

 1. Egészségügy Gyógyszer nyomon követés Az Európai Unió jogalkotói — a nemzetközi vonalat követve, elsősorban az USA FDA, Japán, Ausztrália és India hatóságaival azonos elvekre épülő — új előírásokat határoztak meg az orvosi rendelvényhez kötött gyógyszerek azonosítását, eredetvédelmét és nyomonkövethetőségét szolgáló biztonsági elemek elhelyezésére vonatkozóan.
 2. Mi a legjobb ízületkrém
 3. Magyar fejlesztésű antipszichotikum kapta Az Év Gyógyszere díjat

A célja, hogy az Európai Unióban felhasználásra kerülő gyógyszerek végig ellenőrizhető módon jussanak el a gyártóktól a betegekig. Ehhez alapvetően két eszközt használ fel: az egyik a zárjegy vagy dézsmabiztos csomagolás, a másik pedig az egyedi azonosító kód használata.

a végtagok ízületei fájnak

A zárjegy vagy a dézsmabiztos csomagolás kialakításának célja, hogy az eredeti gyógyszert ne lehessen észrevétlenül ellopni vagy hamisra cserélni. Az egyedi azonosító egy kétdimenziós vonalkódot jelent, és a termék eredetiségének ellenőrzésére szolgál majd.

Az EU közös gyógyszervásárlásba kezdene

A biztonsági elemek bevezetését követően a korábbi csomagolású termékek forgalmazása nem szűnik meg, így egy ideig mindkét típussal találkozunk majd a gyógyszertárakban. A rendszer fenntartásához szükséges költségek csökkentésének érdekében nem minden közös gyógyszer vonatkoznak a szigorú követelmények.

A neten kínált gyógyszerek több mint fele hamis

A vényköteles gyógyszereknél a biztonsági elemek alkalmazása kötelező, ez alól csak a hamisítás szempontjából alacsony kockázatú termékek kaptak felmentést. Ezek tételes felsorolását a rendelet I. A vény nélküli gyógyszereknél a biztonsági elemeket tilos alkalmazni, kivéve a rendelet II. A napi gyakorlatban tapasztaltaktól függően a tagállamok jelzései alapján mindkét lista módosulhat. A rendszer bevezetését nagymértékben nehezíti, hogy a gyógyszerek vényhez kötöttsége tagállamonként eltérő, így a közös Uniós piacon ugyanaz a gyógyszer kétféle csomagolással is forgalomba kerülhet.

 • Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - Végleges PUPHA
 • Közös uniós logo az internetes gyógyszer-kereskedelemben - Magyar Gyógyszerészi Kamara
 • Unalmas vállfájdalomkezelés
 • Könyökízületek, mint kezelni
 • Chondoprotektív készítmények ízületekre don

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a tagállamok nemzeti hatáskörben arról is dönthetnek, hogy a rendszert kiterjesztik a fehér listán szereplő vényköteles, illetve a fekete listán nem szereplő vény nélküli gyógyszerekre. Az egyedi azonosító rendszer lelkét az európai szintű adattárház EuHub és a nemzeti adattárházak adják majd.

térd sérülés ligamentum károsodás

A gyártók ezekbe a felhő alapú tárhelyekbe töltik fel a felszabadított gyógyszerek azonosítóit, a nagykereskedők és a gyógyszertárak pedig innen kérik majd le azokat ellenőrzésre. Az egyedi dobozazonosítás ellenőrzéséhez szükséges infrastruktúra kialakításának és működtetésének költségei nagyrészt a gyártókat artrózis mézkezelés majd.

a csukló ízületei fájnak

A gyógyszertáraknak ehhez mindössze három dolgot kell biztosítaniuk: stabil internetkapcsolatot, megfelelő informatikai hátteret és a kétdimenziós vonalkód leolvasásához szükséges eszközöket.

A feltételek biztosítására még három év áll rendelkezésre, mivel a rendelet előírásai Az OEP új elszámoló rendszerének és az e-recept bevezetésének köszönhetően a szélessávú internetkapcsolat kérdése addigra már megoldott lesz a gyógyszertárakban, így ez nem jelenthet problémát.

hogyan kell kezelni a szoros ideget a csípőízületben

Az informatikai hátteret a gyógyszertári rendszergazdák szállítják, ezért a gyógyszerészek legnagyobb feladata a megfelelő leolvasók beszerzése lesz. Milyen előnyökkel jár majd a rendszer bevezetése?

Koronavírus: jöhetnek a tömeges vakcinapróbák

Az új előírások bevezetésének alapvető célja a hamis gyógyszerek elleni küzdelem megerősítése. Egy ilyen szigorú ellenőrzési rendszer működése nagymértékben megerősítheti a lakosság bizalmát a legális ellátási láncban, aminek hatására többen dönthetnek úgy, hogy gyógyszertárban vásárolnak gyógyszereket.

Ez nagy segítséget nyújthat a megelőzésben, de jellegéből adódóan az illegális csatornák felszámolására önmagában nem alkalmas. Hazánkban még egyszer sem bukkantak fel hamis gyógyszerek a legális lakossági gyógyszerellátásban, melyet a szigorú minőségbiztosítással és a gyógyszerek relatíve alacsony árával magyaráznak.

a térdízületek duzzanatát okozza

Nem szabad azonban magunkat a biztonság hamis illúziójába ringatni. Az, hogy eddig még nem fordult elő, nem jelenti azt, hogy ezután sem történhet meg.

Account Options

Manapság már nem csak a nagy értékű gyógyszereket, hanem szinte bármit hamisíthatnak. Bármily hihetetlen még a homeopátiás szereket is.

 • GS1 Magyarország- GS1 Egészségügy - Gyógyszer nyomon követés
 • Az EU közös gyógyszervásárlásba kezdene - abonyikezilabda.hu
 • Derékfájás kezelése házilag
 • Egy tinédzser térdízületeivel rendelkezik
 • Sacroiliac ízületi arthrosis

A hamis gyógyszerek elleni védelem mellett a rendelkezéseknek várhatóan a gyógyszertári közös gyógyszer minőségére is nagy hatása lesz. Sokszor előfordult már, hogy egy beteg azzal tért vissza a közös gyógyszer, hogy egy-két levél hiányzott az közös gyógyszer kiváltott gyógyszer dobozából, ezért másikat kér. Ilyen esetben a gyógyszerész igencsak kellemetlen helyzetbe került, hiszen nem tudta bizonyítani, hogy a beteg tényleg mindent megkapott, de nem vonhatta kétségbe a beteg szavát sem.

Milyen előnyökkel jár majd a rendszer bevezetése?

A zárjegyek és dézsmabiztos csomagolások bevezetésével ez a probléma egy csapásra megszűnik. Még a gondos ellenőrzés mellett is előfordulhat, hogy véletlenül lejárt gyógyszer t adnak ki, ami amellett, hogy jogsértő, felettébb kellemetlen a gyógyszertár számára. A kétdimenziós vonalkódok a gyógyszerek lejárati idejét is tartalmazzák majd, így a rendszer automatikusan jelzi majd, ha nem megfelelő készítményt szeretnének expediálni.

kisizületi gyulladás kézen

Arról se feledkezzünk meg, hogy re már javában használatban lesz az e-recept, ami az egyedi gyógyszer azonosító rendszerrel együtt nagymértékben növeli majd az ellátás biztonságát. Az elektronikus vényeket a kézzel írottakkal szemben nem lehet félreolvasni, a dobozok egyedi ellenőrzése pedig a gyógyszercsere lehetőségét is kizárja. A két rendszer együttes használata az emberi tévedés lehetőségét jelentősen csökkenti.

A vonalkódok egyenkénti leolvasása az expediálás idejét csak minimálisan növeli, ezzel szemben a hiba kockázata óriási mértékben csökken.

Account Options

Nem véletlen, hogy egyes gyógyszertárakban már most napi gyakorlat a tételek vonalkóddal történő ellenőrzése kiadás előtt. Ennek megvalósulásához az első előttünk álló feladat a nemzeti adattárház felállításához és működtetéséhez szükséges feltételek megteremtése.

Ez alapvetően a gyógyszergyártók feladata, de a rendelet lehetőséget ad rá, hogy ebben a nagykereskedelem és a kiskereskedelem képviselői is részt vegyenek.

Közös gyógyszer pedig részletesebben is érdekel a rendszer működése, az a rendelet szövegébőlvagy ezen és ezen az oldalon tájékozódhat.