Boka története


Hétköznapi történetek hálójában - Tóth Fájdalom a bokaízület tünetei Pixel május 17, - A költőként induló majd prózával foglalkozó Tóth Krisztina novellásköteteit akaratlanul is a ban megjelent Vonalkódhoz hasonlítja az olvasó.

térdfájásra házilag

A Hazaviszlek, jó? A Pixelhez hasonlóan a ban megjelent novellákban is felfedezhetjük az egységességet, hiszen minden írás alcíme tartalmazza a vonal szót, Tóth Krisztina legújabb kötete pedig a test köré szerveződik.

A Pál utcai fiúk

A művek egy olyan kódrendszert alkotnak, melyek vonalhálója hétköznapi történésekből kiindulva próbálja meg behatárolni a világot annak megértéséért. Könyv Tóth Krisztina A Vonalkód és a Pixel alcíme is Tizenöt történet, Szövegtest egyszerű megfogalmazás, mégis fontos iránytűje lehet az olvasónak, aki az egymást követő elbeszéléseket akár novellaciklusnak, de talán regénynek is tekintheti.

A Vonalkód alcímének számszerűen elkülönítő gesztusa ugyanis eltávolíthat a nagy narratíva lehetőségétől, miközben a kötet írásainak boka története szolgáló, zárójelben a vonal szót valahogyan mindig magukba rejtő szavak Színvonal, Irányvonal, Bikinivonal stb. Főként, ha hiszünk a fülszövegben is idézett szövegrésznek, mely szerint a törvények szövedéke néha nem más, mint a pókfonálként felcsillanó összefüggések hálója: a szálak vége az idő más-más zugába kötve.

ajánlások az osteoarthritis kezelésére

Mind a harminc írás egy testrész köré épül fel, egy-egy testrész motívumként jelenik meg a szövegekben, melyek végül egy szövegtestet adnak ki, ahogyan az az alcímben is olvasható. A harminc novellában legalább harminc szereplő jelenik meg, akik élete valamilyen módon összefonódik.

A kötetben csak apró utalások alapján figyelhet fel az olvasó arra, hogy az egyik történet epizódszereplője egy másik novella főhősévé válik, vagy egy kisfiút, Misit Tizenegyedik fejezet, avagy a boka története egy másik írás már felnőtt férfiként, Kovaljov Mihályként Huszonhetedik boka története, avagy az orr története mutat be.

  • Pin on pál utcai fiúk
  • Gyógyszer a hát és az ízületek számára
  • Bóka – Wikipédia

A sokszor bonyolult összefüggések a novellák többszöri elolvasására késztetnek, a szálak kibogozása leköti az olvasó figyelmét, sokszor olyan koncentrációt igényel, mint a szereplők kapcsolatainak felismerése Marquez Száz év magány című regényében. A Vonalkódhoz hasonlóan boka története és a több irányba szétfutó cselekményszálak ellenére — összefüggő műként is értelmezhető a Pixel.

a térdízületek meniszciáinak károsodása informatív

Felidéződhet az olvasóban Mikszáth Kálmán A jó palócok című kötete, ahol szintén felmerül a kérdés, hogy a novellákat összefüggő történetsorként olvassuk-e vagy különálló epizódokként. Tóth Krisztina és Mikszáth munkássága közt nem csupán ez a kapcsolat figyelhető meg.

  • Hétköznapi történetek hálójában - Tóth Krisztina: Pixel | Nőkéabonyikezilabda.hu
  • A láb térdízületének duzzanatában
  • A Magyar irodalom története ig - Imre Bán - Google Книги

Tóth Krisztina Tímár Boka története muskátlija című novellájával idézte fel az írót. A Pixel sem regény, bár a sok szereplő és a számos cselekményszál megjelenése a nagyregényekre jellemző, olvasható akár novellafüzérként is, bár a legpontosabb megnevezést maga Tóth Krisztina adja, aki az alcímben szövegtestként jelöli meg kötetét. Az egységesség meglátására sarkallja az olvasót az is, hogy a műből hiányzik a tartalomjegyzék, így nem tudjuk könnyedén visszakeresni a szív vagy éppen a fül történetét.

készítmények kondroitin és glükozamin intramuszkulárisan

Ez a hiány egységében láttatja az olvasóval a kötetet, aki ráközelít egyes képkockákra, részletekre, hogy eltávolodva ismét az egészet lássa. A fejezetek képkockaszerűen működnek és tartalomjegyzék híján hol az egyikre, boka története a másikra fókuszálunk rá, eltávolodva pedig felfedezhetjük a pixelekből, a kis epizódokból összeálló egészet.

Az apró életképekből — a novellák csupán oldalasak boka története áll össze a hétköznapi történetek hálója, az addig egymástól függetlennek látszó sorsok egybefonódnak.

A Pál utcai fiúk – Wikipédia

Mindennek középpontjában pedig az egész áll, a test, melyet a testrészek, a fül, a száj, a boka, a has stb. A testek, a szereplők adják a novellák metszéspontjait, hiszen testek találkoznak és szétválnak, testek találnak egymásra, hogy később elválhassanak. Kronologikus rend hiányában pedig az olvasóra hárul a feladat, hogy kibogozza a szálakat és felismerje a szereplők közti kapcsolatokat.

Mikszáth már említett kötetének is az egyik érdekessége a helyszínek és szereplők ismétlődő felbukkanása, ami szintén nem követ szigorú időrendet.

kötőszövet porc sejtcsoportok

A Pixelben is a novellák laza rendben követik egymást, így első olvasásra talán fel sem figyelünk arra, hogy az első fejezetben megismert Gavrielának a homoszexuális gyermeke Jean-Philippe, aki egy Lutonban lakó szikhbe szerelmes Tizenkilencedik fejezet, avagy a pénisz története. A szikh Magyarországra utazik, hogy találkozhasson Ágnessel Nyolcadik fejezet, avagy a fül történeteakinek főorvos édesanyja viszonyt kezd egyik páciensével, egy agydaganatos építésszel, akivel egy villányi parasztházban tölt el néhány pásztorórát Ötödik fejezet, avagy a fej története.

Hétköznapi történetek hálójában - Tóth Krisztina: Pixel

A férfi lánya, Helga szeretője annak a férjnek Tizenkettedik fejezet, avagy a haj történeteakinek az anyja éppen abban a lakásban lakik a Teréz körúton, ahonnan annak a Gergő nevű fiúnak a zsidó nagyszüleit hurcolták el annak idején Huszonnegyedik fejezet, avagy az íny történeteaki az agytumoros építész villányi házát megveszi annak halála után. A harminc testrész története pedig további kusza szálakat fed ízületek és csontok gyógyszerei, magával ragadva az olvasót a hétköznapi emberek és hétköznapi történetek hálójába.

Hiányzik az időrend a bonyolult viszonyok leírásából, ezért az idő múlásának érzékeltetésében is szintén a test rész ek nyújtanak boka története segítséget, melyek öregszenek, megcsonkulnak, begyulladnak. Minden történetben a romlásuk figyelhető meg.

Egy boka története

A narrátor nem meséli el, hogy a testek találkozása óta mennyi idő telt el addig, míg útjaik ismét keresztezték egymást, ezt is a testek mutatják, ennek felismerése pedig szintén az olvasó feladata.

A narráció is számos érdekességet rejt magában.

A Vonalkód novelláinak első olvasása során is szembetűnő a narrátor erőteljes szubjektivitása. Saját történetét belülről láttatva meséli el. Ez az elbeszélői mód alkalmas arra, hogy a narrátor önmagát újra értelmező, elemző pozícióba helyezze.

égő fájdalom a lábujjak ízületeiben

Egy trópusi szembetegségben. A nőnek valaha gyönyörű borostyánbarna szeme volt, a férje annak idején tulajdonképpen ebbe szeretett bele. A nőnek zöld szeme van, és csak átmenetileg vak, mint a szerelem. A valóság pedig a legrosszabbra bökött rá, hogy jó, haladjunk, akkor legyen ez.

A Pixel nyelvezete azonban már eltávolodik attól, amit az írónőtől eddig megszokhattunk. Tóth Krisztina jellegzetes költőisége erőteljesen áthatja a Vonalkódot.

Bokaságom története – interjú Wunderlich József színművésszel

A versek univerzumához érezzük közel magunkat a tizenöt történet szubjektivitásában, a vonalvezetésében és abban a szimbólumrendszerben, amely az elbeszélések központi szervező elemévé válik. A Pixel nyelvezete azonban sokkal hétköznapibb, történeteit kevésbé jellemzi a költőiség.

A prózaibb nyelvezet és az egyre egységesebb kötetek pedig már egy regény irányába mutathatnak. Tóth Krisztinát a nagy sikert aratott Vonalkód, valamint a homogén és rendkívül összeszedett Pixel után már joggal tarthatjuk számon a prózaírók sorában is.